Fetele, serveşti?

Un lucru de care uitesem, dar care mă sâcâia enorm de tare m-a lovit în plin în această minunată zi, hotărându-mă, aşadar, să transform mijloacele de transport în comun în adevărate muze pentru minunăţiile cu ajutorul cărora voi polua acest colţişor de internet.

Singura categorie de proşti care mi-e simpatică este cea alcătuită din indivizi care nu au habar de sensul cuvintelor pe care le folosesc, afundându-se din ce în ce mai mult în troglodenie cu impresia că tot ceea ce le sună lor bine e şi corect, pentru că le sună bine. Şi nu mă refer la cuvinte ca „inefabil”, „dibenzotiazepină” sau „sternocleidomastoidian”.

Am fost martora involuntară a conversaţiei dintre două doamne ce se voiau a fi distinse, care se aşezaseră pe locurile din faţa mea, foindu-se în toate părţile cu zecile de pungi mici umplute la un supermarket bine cunoscut. O tanti cu un deosebit talent oratoric îi povestea celeilalte toate cele întâmplate la o reîntâlnire ce avusese loc cu câteva seri înainte (rău e să n-ai căşti la tine). Nu am reţinut nimic din conversaţia lor până la un anumit punct, şi anume fraza celei mai elegante dintre cele două: „Am servit mai multe feluri de mâncare şi am vorbit despre noi, despre ce-am mai făcut”.

Probabil anormalul din acest enunţ este greu de pus în evidenţă, şi de aceea insist să subliniez, susţinând transcendentalul DEX, că a servi folosit la diateza activă în acest context are sensul de a face plimbări printre mese împărţind mâncare (varianta în limbajul pentru non-retarzi: a îndeplini datoria de chelner), respectiv de a trata invitaţii, în cazul unei gazde.

Deşi s-ar putea să sune bizar la început, forma logică şi corectă este diateza pasivă, a se servi (gândiţi-vă puţin), iar dacă nivelul intelectual al lui tanti ar fi fost la fel de elegant precum înfăţişarea, ziua mea ar fi fost mult mai bună.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s