Ode an die Freundschaft

Dintre atâtea cunoștințe pe care ni le putem face de-a lungul unei vieți la petreceri, în liceu sau în facultate, pe forumuri sau la diverse evenimente, cu puține păstrăm legătura timp de câteva luni de la momentul strângerii mâinii. Dintre persoanele care ne devin apropiate fiindu-ne colegi de clasă, prieteni de familie sau cunoștințe cu vechime, unul sau doi vor atinge vreodată, și asta dacă o vor face, statutul de prieten adevărat.

Ne aciuim pe lângă doi-trei „prieteni adevărați” la treisprezece ani, însă naivitatea și diversitatea ne vor aduce alții noi la paisprezece. Dacă facem acest lucru și la treizeci, anormalul constă în diferența îngrijorătoare dintre vârsta cronologică și cea cognitivă. Deseori preferăm, din motive aparent neclare, să ne îndepărtăm de frați sau alte persoane alături de care am crescut și care ne pot citi ca pe un anunț atrăgător și bine amplasat (cazul meu aici, unfortunately). Teama de a fi trădat se manifestă printr-o reținere de a se lăsa cunoscut – o precauție uneori benefică, alteori toxic de exagerată. Refugiul total în propria scoică trădează un om cu dificultăți în a fi selectiv. Și totuși, tot oamenii transformă încrederea într-o slăbiciune. O abolesc nemilos, fără a porni din start cu acest scop în minte.

Timpul realizează o triere incontestabilă a legăturilor dintre oameni; el nu îi desparte, ci îi apropie pe cei ce urmează aceeași cale. Este aliatul fidel al celor mai selectivi dintre noi, care sunt de cele mai multe ori greșit diagnosticați cu ignoranță (malpraxis social). Paradoxal, eternul și efemeritatea conlucrează, adversitatea dintre ele fiind impusă doar de perspectiva îngustă și egocentrică a omului, de refuzul lui de a-și accepta pe deplin formarea – și astfel am definit adevărata ignoranță, din care se trag majoritatea defectelor care reduc treptat umanitatea din orice individ.

Oamenii sunt efemeri. Trec. Și marea ironie constă tocmai în faptul că trec pe lângă tine. Agață-te de ei… la timp.

2 thoughts on “Ode an die Freundschaft

  1. Uita-te in agenda ta de telefon si gandeste-te cati dintre cei pe care ii ai te-ar imprumuta pana maine cu 100E sau $, thats right, aceia sunt prietenii tai 🙂

    • În condițiile în care respectivii ar avea de unde să scoată banii, e un caz foarte bun de „compromis” pe care l-ar face orice prieten. În ceea ce privește contextele non-financiare… iau banii ca pe-o metaforă 😀

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s