Eu te like foarte mult… and I would vrea să…

Linba română. Ne mănâncă zilele, iar Românica ne ocupă tot timpul. Tristă combinație, dar n-avem ce face. O secundă… de fapt avem. De când graiul nostru a transcens peste noapte orice limită a cunoașterii, românașii s-au panicat și s-au decis să găsească un substituent accesibil și mai ușor de întrebuințat atât pe cale scrisă, cât și orală. Paradoxal, înlocuirea nu s-a produs până la capăt din motive necunoscute, care vor măcina timp de secole mințile strălucite de haur, platină și paladiu ale marilor genii care vor da pe rând din umeri la orice întrebare legată de acest fenomen.

Hibridul astfel rezultat este cunoscut și sub denumirea de romgleză și a acaparat mai toate contextele în care pot avea loc acte de comunicare cu ceilalți („Adduiește-mă și pe Facebook…”) sau chiar și cu sine („Dragă jurnalule, am un feeling că nu sunt suficient de nerdy pentru el, mă atrage tot appearance-ul lui așa, mai oldschool…”). De ce nu, putem menționa și clasicul „paviment”, care a făcut furori în rândul cercurilor de oameni cu IQ mai mare decât numărul de la pantofi. Întrebarea rămâne: de ce tocmai engleza? Vechiul „furculision” a devenit desuet? Și în trecut era multe de la amerecani, iar toată lumea vorbea franceză, și pe bună dreptate: franceza a fost cândva pentru noi o limbă a culturii. Azi vorbim romgleză pentru că am citit prea mult Shakespeare și Dickens? Urmează să vorbim romgleză britanică și romgleză americană? Ar însemna un progres mic, n-am mai avea ca model un stat fără cultură proprie și care se definește la nivel global prin elemente cosmopolite preluate și amestecate în ultimul hal.

Să arătăm că știm engleză? Sunt două ore prevăzute în orar pentru asta. Să arătăm că limba română e plictisitoare, știm s-o vorbim perfect și ne-am săturat de ea, ba chiar nu ne mai trebuie? Tzeapă. Sunt elemente rare care învață foarte bine franceză, germană, chiar și rusă, și nu suferă cu engleza ca voi. Poate eu sunt aia oldschool, poate eu am rămas în urmă când am renunțat la scrierea cu „sh” și „tz” și am descoperit că Windows-ul nu e așa retarded și are diacritice. În cazul ăsta, eu am stins lumina, mă duc să mă împușc. Îmi pare rău despre voi.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s