M-am hotărât să mor genială

Acum ceva timp în urmă am fost întrebată de opinia mea despre un binecunoscut contemporan de-al nostru, considerat o „mare somitate intelectuală” în aceste vremuri de restriște. Cum părerea mea despre aceste mari somități mai superioare decât noi este în general aceeași, nu m-am ferit să afirm că găsesc persoana în cauză prin excelență mediocră, un adevărat izvor de aspirații docte și nobile taman bune de aruncat în fasole, însă cu o viziune și un comportament de om limitat spre imbecil care se zbate în nimicnicia lui să arate că înțelege lumea, prin lucrările pe care le redactează, cel mai probabil, în delirium tremens. Cu alte cuvinte, persoana lui nu m-a impresionat foarte tare.

Ceee?! Să admit așa ceva despre o somitate intelectuală nu e cu putință! Se prea poate ca eu, prin deficitul cronologic de vârstă și neuroni, să nu fiu suficient de destupată la căpățână cât să pot prelucra informațiile de o infinită bogăție pe care munca acestui distins domn, o zeitate pentru publicul larg, ni le pune la dispoziție nouă, niște biete musculițe de oțet care nu vor fi niciodată capabile să priceapă ce e de capul lor, în cazul în care îl au. Ergo, am fost trimisă fără niciun fel de fundament logic în ADN-ul strămoșilor mei, cu tot cu părerile mele de sfertdoctă cu un neuron pe emisferă funcțional. Fiind foarte traumatizată de această experiență, m-am hotărât să nu mă las mai prejos, ca o pisi puternică ce sunt, și să devin eu însămi o somitate  intelectuală după modelul celorlalte creere de talie grea din societatea noastră multilateral dezvoltată. Nu e deloc greu:

1. Citiți multe cărți de critică sau cercetare din domeniile vizate. Da, domeniile. O somitate care nu e polivalentă nu dă suficient de bine la limbuța fraierilor și, prin urmare, își va pierde statutul de somitate. Cât mai multe domenii. Toate domeniile. Puteți chiar îmbogăți patrimoniul cultural al țării prin lucrări de cercetare în arii încă neabordate, cum ar fi particularitățile lingvistice ale klingonienei la nivel agramatical în comunicarea prin telepatie, sau energia de repaus a stelelor mezonice în funcție de expresia cuantificată a masei solare a luminii.

2. După o lungă perioadă de documentare va veni momentul doctoratelor, care odată obținute vor facilita recuperarea investițiilor pentru mită. Obținerea doctoratelor este cel mai important pas în realizarea unui geniu, și de aceea trebuie parcursă conștiincios, filă cu filă și bănuț cu bănuț.

3. Atât în redactarea tezelor de doctorat, cât și a viitoarelor lucrări științifice destinate publicului larg și strâmt, veți avea în vedere următoarele reguli:

3.1. Reluați nuanțat ce au spus alții, folosind cuvinte cât mai complicate și exprimări savante, bogate în analogii și trimiteri culturale și filosofice.

3.2. A nu se uita că pentru a face posibilă înțelegerea lucrărilor, publicul trebuie să depună cel puțin la fel de mult efort intelectual pentru a ajunge, prin studiu intensiv, la o capacitate superioară de aprehensiune, sintetizare și abstractizare pe care dumneavoastră deja o aveți. Aceasta este o problemă individuală și, prin urmare, va fi ignorată de autor. Treaba lor dacă-s proști, pe dumneavoastră nu v-a tâmpit școala.

3.3. Este de preferat evitarea sofismelor grosolane. În caz că nu se poate, compensați cu divagații și exprimări savante. Nimeni nu va sta să vă verifice într-atât, să nu uităm că veți deveni un geniu neînțeles.

3.4. Folosiți-vă imaginația, darul cel mai de preț care i-a fost oferit omului pentru a compensa ceea ce nu este și totodată nu poate deveni!

4. În absolut orice context, pasiunea pentru munca dumneavoastră trebuie să fie sublimă și foarte evidentă. Trimiterile culturale și filosofice vor fi nelipsite din orice discuție, indiferent de interlocutor. Superioritatea dumneavoastră față de interlocutor trebuie să primeze prin orice fel de mijloace.

5. Următoarea dumneavoastră țintă devine acum ocuparea unei funcții prestigioase, ceea ce va fi complicat de realizat în lipsa unui promotor de tip ereditar-nepotist. Dar nu vă faceți griji: dacă veți continua să publicați respectând sfaturile antemenționate, urmașii dumneavoastră vor avea un viitor sigur chiar și în România (doar fraierii nu profită de bogățiile țării și pleacă ca proștii, proștilor!).

Eu însămi voi aplica, începând de ieri, aceste porunci extrase din biblia intelectelor false, și jur pe tot haurul de pe palatul meu că voi sluji cultura patriei mele după propria pricepere. Poc.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s