Quotation. A serviceable substitute for wit.

În ultima vreme, lista mea e plină de înțelepți care-și pun la status citate din oameni de cultură și filosofi pe care, vezi, Doamne, îi citesc integral, îi înțeleg și-i apreciază.

Eu sunt un om cult și citit, dom’le. Citesc citate pe Wikipedia, le fac o exegeză foarte fină, apoi le dau copi peist la status, ca să vadă lumea că eu mai lecturez și altceva în afară de mail și mesajele de pe Facebook atunci când sunt Busy pe mess.

Au fost oameni care au spus chestii foarte deștepte, da. Însă citatul nu se aruncă; citatul se dă într-un context potrivit, într-o stare de spirit care să rezoneze cu ce a spus defunctul în vorbele căruia te regăsești. Bineînțeles că fiecare e liber să facă ce vrea cu propriul status, însă mă îndoiesc că el e un simplu spațiu care trebuie să fie umplut non-stop cu diverse frânturi de înțelepciune care nu-ți aparțin. Ca să ce? Ca să te vadă o listă întreagă cât de vastă e colecția ta de citate din autori cunoscuți și necunoscuți, pe care-i mai pui la status din când în când ca să nu fii fraier.

Dacă tu-i citezi în draci pe filosofii X și Y și pe scriitorul Z (a se înlocui după preferințe cu trei nume mari), și un curios vine și te-ntreabă ceva despre ei, ce știi să-i spui? Probabil unde au trăit, câți ani au trăit, cel mult subiectele pe care le-au abordat, în mare… dar despre o anumită operă în parte ce-ai putea să discuți? Chiar și despre filosofii antici poți să discuți luni în șir. Ai fi în stare să rupi măcar o oră din aceste luni, și s-o consumi vorbind ca și cum ai fi citit respectiva lucrare, și ai ști despre ce e vorba în ea? Nu, pentru că pe internet nu poți dobândi nicidecum nivelul de cunoștințe necesar pentru a fi capabil de asta.

Dar ești un om cult și citit, dom’le, jur pe Goagle și pe Wikipedia că nu îndrăznesc să mă compar cu dumneata. De ce te-ai rezuma doar la astea două? Poate ți-e lene. Poate n-ai timp și chef. Sau poate știi foarte bine că limitele tale nu-ți permit să înțelegi mai mult decât citate. Asta te frustrează, și frustrarea trebuie compensată cumva. Ai un loc liber pe bucățica de 0 și 1 ca s-o împărtășești cu fraierii cu care socializezi pe Sfântul Broadband.

Ce simplu e să fii ipocrit.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s