Avionul… unde mi-e avionul?

Azi mă gândeam să mă culc devreme, pentru prima oară în foarte mult timp. Acum, însă, nu pot să dorm pentru că în camera alăturată două persoane înrudite mie discută problema plecării mele în străinezia, iar singura modalitate de a nu le auzi este să dau muzica tare în căști. Asta ca o sfidare din partea pereților de beton armat, pe care nu știu ce am făcut ca s-o merit.

Nu v-am spus niciodată ce mă scârbește cel mai mult la România. Nu faptul că suntem cu 50 de ani în urmă și nu faptul că suntem un popor de leneși, ci faptul că ajungem să cedăm, să ne lăsăm influențați și să ne complacem.

În România, distincțiile se dau foarte rar pe merit, iar oamenii se nasc tabula rasa din punct de vedere al caracterului. Mulți români comit românisme cu bună știință și le dau dreptate celor care le semnalează acest lucru, spunând cu jumătate de gură că „așa trebuie, n-avem ce să facem”.

Revoltător? Categoric. Dar ce pot să schimb eu? Românica mi-a luat copilăria, profesorii, familia, cariera; în ultimii câțiva ani tot ce făcea parte din lumea pe care o îndrăgeam a dispărut, la fel ca orice posibilitate de a mă realiza ca orice om normal acasă la el, în țara lui. Nu pot să fac nimic singură, iar românii sunt prea leneși să fie solidari, chiar dacă intențiile sunt lăudabile.

Să vă mai spun o chestie: da, sunt ca toată lumea. Vreau să mă car în Marea Britanie. Îmi dezertez patria la nevoie. Un motiv – antemenționat. Al doilea motiv: accept compromisul temporar de a fi asociată cu masele. Dintr-un aparent pur egoism românesc. Românica nu mai e demnă de eroismul nimănui, cu atât mai puțin al meu. Să rămân? Ar fi pură prostie, nu eroism și nu patriotism. Mă doare-n cot de ce las în urmă, și a ajuns să nu-mi mai pese că spun asta.

Românica o să încerce să mă supună legilor nescrise care o guvernează, vasăzică să mă călească. Nu sunt dispusă să-mi sacrific integritatea psihologică și morală pentru a ajunge, peste douăzeci de ani, să afirm cu plicul în mână: „eu știu, mamă, că nu e bine, dar așa trebuie făcut”. Ergo, aș înnebuni cu mult timp înainte de a împlini vârsta la care oamenii sunt de obicei aruncați pe bune în societate. Or, eu prefer să merg acolo unde aș avea un rost, unde aș putea să-mi canalizez potențialul în folosul cuiva. Să fim serioși, cui îi surâde ideea de a înnebuni la douăzeci de ani?

Momentan îmi stă numai bacul pe cap. A, da, și rubedeniile care-mi spun că „visez” și că o să mă „maturizez” eu odată și-odată. Maturizarea înseamnă să accepți că trebuie să dai pliculețul și/sau să pupi în cur elefanți ca să-ți poți permite pâinea și educația copilului tău? Maturizarea înseamnă să accepți că dacă refuzi sau n-ai norocul să dai peste asemenea elefanți, va trebui să petreci o viață întreagă numărând fiecare bănuț, sperând că măcar copilul tău îi va fi „mai bine”? Adică se va maturiza după ce va trece prin această inițiere, la rândul său, și va avea curajul sau norocul pe care tu nu l-ai avut? Sau va fi, în fond, un laș și va pleca din țară, ca alții?

Vreau doar un avion. Să fiu o lașă, dar în avionul meu, cu capul în nori la propriu. Un avion pe care, conform datelor actuale, sunt capabilă să-l pilotez, dar nu și în măsură, o pedeapsă cruntă adusă cu sine de lenea românească.

Acte. Prea multe acte, da-le-aș foc.

5 thoughts on “Avionul… unde mi-e avionul?

 1. În Româniea, oameni nu s-e naşte cu plua rasă caracteristic, ci s-e naşte fără caractere cu toţ. Că când se spune cum e că se zice că capu plecat sabia nul tae, căi boantă. Şi daia români e bătuţ în cap la nivel de poponaţie, că nui tai cu sabia boantă, aşa căi baţ cu ean cap ca cu ciocanu. Kumm ma bătut pe mine la şcoală când eram mic şi daia am ajuns aşa. Şi că am uitat linba de când am plecat din ţară, ca orce romîn c-are s-e respekt şi mânc sărmăleişăn în loc de sarmale. Că l-a şcoală tenvaţă toar să toci doo chesti: manuale şi frunze la câini. Că anbele e celuloză. Sau zaharoză. Sau aiai la guvernanţ, că ne duce cu zăhărelu şi promite că o să fi’e bine şi mulţ bani şi şcoli şi sănătate, aşa că le pune pe butuci şi dă 700 roni la medici ca să se hrănească din belşug din tonberonii din faţa la Cora (de unde mâncam cu tovarashii când ieream cerşetor la Republica la uzine înainte să dea faliment ca toată republica. Butuci de lemn, ca capetele lor şi linba nostră.

  Pluscă ar trebui să stai la măta-n ţară curvo că daia o duce ţara prost că plecaţ toţ nerecunoscători dracu după ce statul inveşte în voi doi lei pe educaţie şi alfabetare şi voi ca nerecunoscători plecaţ în loc să staţ aici s-ă învăţaţ la facultăţile noastre, unde Enescu şi Ionescu şi Brâncuşi şi Cioran şi Eliade şi Palade şi Hertha Müller şi Elie Wiesel şi Paulescu au stat şi au fost respectaţ şi au curs bani pe ei ca alceva când mănânc eaurt cu suc de prune. Că să fi matură şi să nu mai visez săţ faci un vitor, auzi la tine, să ai o veaţă fără stres, unde tremuricii mei ai mai văzut aşea ceva?

  Tu trebue s-ă stai ân ţară să lupţ pentru binele ei, să fi eroae sau eroare sau cum măsa âi zice. Să faci un bine romînilor, că toţ tear sprejini dacă ai aviea iniţiere sau iniţiaţie sau iniţivă nu ştiu cum îi zice, că nimen nu mai foloseşte termenu în rromînia da teai prins tu. Maturarea înseamnă că vinurile devine bune de băut, apropo, inculto, şi mai vrei să pleci în strănătate. Nici măcar nuţ şti proprea linbă. Ai făcut atâta carte în vaşnicul sistem romunist şi a-i stat atâţea ani în deplocraţiea asta şi abea ai învăţat alfabetul când n-oi avem cele mai bune şcoli şi cele mai bune facultăţ cine na auzit de Carol Davila Universiti of Medisine sau de Sighetu Marmaţiei Institut ov Tecnologi?

  Şi de unde ai scos tu că în Romândria trebe să pupi elefanţi în cur că noi nici măcar navem elefanţ că navem cu cei hrăni.

  Dute la Davila şi iaţi diplomă deacolo ca să ai cu ce te mândri când te agajăzi la Mecdonalţ că e salariu mai mare.

  Toţ retardaţ v-ă daţ mare că plecaţ… MATURIZAŢIVĂ BĂ TROGLODIŢILOR!!!

 2. O să țin cont de sfaturile t-ale când o să ciomuiesc primul meu pacient cu bisturiul rromînesc. Meai deschis un nou orizont entelectual șiț mulțumesc pt că fără sfatul t-ău țara sar fi dus d-e râpă pentru că aș fii plecat ca toți nesimțițiii. Poate î-mi dai id-ul tău de mess să vb și să eșim la un mecdonalț unde spală podele câțiva rezidenți carei știu.

  • Desigur pepushico, ie nodulul_ranvier_cu_sclipici_muahmuah69 ş-i după ce te scot la deit la Mecdonalţ băgăm o tură l-a concert l-a manele l-a Guţă că ştiu neşte fiziceni nucleari care vinde popcorn part-time şi ne bagă moca. Că alfel nici nu sar uita la noi prinţesul manealelor c-ă iel nu s-e uită la săraci care câştigă sub 5000 ieuro pe lună, c-a iel.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s