Ultima noapte de ausgheșpaizănisbitensied, întâia noapte de behehe

Probabil la fel de suprarealist a sunat și subiectul III de la română pentru geniile care au tratat opera mai sus parafrazată ca text dramatic. Văd pe diverse forumuri comentariile tuturor frustraților care invocă ambiguitatea cerinței, văd crizele de la televizor și constat cu durere motivul principal pentru care s-a picat la greu anul ăsta: suntem retardați, dom’le. Ce camere, că ăștia ar fi copiat la greu „Ultima noapte” și fără Big Brother. Nu știu despre voi, dar bacul ăsta nu mi s-a părut cu nimic diferit de ceilalți ani, ca nivel de dificultate.

Să începem prin a clarifica nelămuririle doctorilor în literaturi care dau vina pe cei care au făcut subiectele: sunteți idioți. Acceptați odată asta. Dacă v-ați fi uitat măcar o dată pe variantele din anii trecuți, ați fi observat că toate cerințele de la partea a treia conțin formulări ca „text liric studiat”, „text narativ studiat”, „text dramatic studiat”. Prin apelativul „text”, în contextul acesta, se face referire la un text care aparține unui anumit gen. Prin „text dramatic” se face, așadar, referire, la un text care aparține genului dramatic. Care înseamnă PIESĂ DE TEATRU, nu narațiune în al cărei final trist își taie cineva venele și aia-i drama. Asta odată. Apoi, Caragiale, nea Petre, Sorescu… ăștia toți a scris piese de teatru, bre, ce capcană? Ca întotdeauna, programa nu este categorică în privința textului suport care trebuie predat, ci doar în privința autorilor. Unii profi preferă „O scrisoare pierdută”, alții „Iona”, alții „Jocul ielelor”, că doar bacul la română e universal pentru toate profilele. Eu am fost mate-info și le-am făcut pe toate trei, ca fapt divers…

Bacul e un examen de mase. Capcanele nu sunt gândite pentru nivelul maselor, la noi cel puțin. Capcanele pot să trieze, da, dar la nivel de câteva zeci de sutimi, nu de trei puncte, cât valora eseul ăla idiot. Bacul, de olimpiadă?! Subiectele de la mate, de olimpiadă?! Cred că glumiți, sunteți retardați sau n-ați văzut niciodată în existența voastră minusculă subiecte de olimpiadă. Absolut toate cerințele de la mate se rezolvau cu gândirea algoritmică a omului obișnuit, cu mâna formată. Și luai zece. Or, na aci o problemă simplă de olimpiadă pe care, spre deosebire de III 2.c) de la bac, nici n-ai ști cum s-o începi. Faceți diferența:

„Ție ți s-au părut ușoare pentru că te-ai pregătit și ai știut să le faci”, mi s-a zis. E, căcat. N-am știut să fac tot, chiar n-am știut. Dar chiar dacă nu înveți teoria, dar ai ceva creer în cap, poți intui cu acuratețe dificultatea subiectelor. Poți să-ți dai seama dacă nu știi pentru că ești limitat sau pentru că n-ai învățat cutare lucru sau n-ai insistat pe el. Și am să vă rog să mă credeți pe cuvânt.

Dragi tovarăși, sunteți idioți. Dacă 44,47% dintre noi am luat bacul, înseamnă că și mai puțini l-am luat cu o notă decentă (prin „decent” înțeleg peste 8). Și dacă din ăștia și mai puțini o să plece majoritatea în străinezia… baftă, Românică scumpă, chiar n-aș vrea să fiu aici când o să naufragieze Băse cu tot cu voi. Că o să-l mai votați și a treia oară, fac pariu. Babele, moșii, bacaloriații… ăștia mai scriu istoria pe-aci pe la noi. Dragi oameni normali la cap, pe Mare Nostrum, spre unde apucăm!

3 thoughts on “Ultima noapte de ausgheșpaizănisbitensied, întâia noapte de behehe

 1. Si eu sunt absolut la fel de indignata. Subiecte au fost mai mult decat accesibile. Se putea lua 5 fara probleme. Cerinta de la III la romana a fost foarte explicita…..OK….sa zic ca nu te gandeai la piesa de teatru. Fie. Dar macar te gandeai la drama si anume “Jocul Ielelor”, “Suflete tari” sau “Iona”. Trecand peste asta aveai libertatea sa iti alegi COMEDIA pe care o studiem inca din clasa a VIa cel tarziu….daca si comediile lui Caragiale sunt taram necunoscut pentru cei care au dat bacul….pot sa spun ca isi merita soarta. Eu de exemplu am avut clar si raspicat basmul, fara sa pot sa imi aleg (am dat bacul anul trecut). Am vazut subiectele si avand doar cunostintele de acum, adica materie cu care nu am mai avut treaba de un an, tot luam cel putin 6.50 – 7. Daca si mai recapitulam o saptamana eram bo$$ (vorba ceea).
  Mor cand vad talk-show-uri interminabile despre sarmanii copii care au picat bacul. Dude, WTF? Subiecte au fost accesibile si clar formulate. Cat despre camerele de vedere…..pe bune???? Cum poti sa spui ca au picat astia mici bacul ca au fost presati psihologic de camerele video? Seriously? Pe ce lume traim? Da….probabil ca au intrat in depresie cand au aflat ca le-au scazut sansele de copiat, asta pot sa cred.
  A cui e vina dezastrului BAC 2011? Din punctul meu de vedere NUMAI SI NUMAI al elevilor care nu au invatat absolut nimic si acum plang, se ridica cu pretentii, and bitching intr-o parte si in alta. Stiu numai sa dea vina pe profesori, pe camere, pe subiecte, dar nu ar zice nici sa ii tai ca e vina lor ca au stat cu mana in cur un an intreg.
  E adevarat ca da, poate si corectura a fost mai rigida, dar promovabilitatea era ca si obtinuta daca elevul respectiv avea macar un dram de bun simt si stia ca “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este gen epic. Daca mai stia si o matrice, un polinom, o limita si o intregrala…..eventual cateva probabilitati si geometrice de maxim clasa aVIa toata lumea era fericita. Abia astept sa pot sa deschid televizorul si sa nu mai fie oameni care sa ii lamenteze pe tinerii nostri dragi care nu s-au obosit sa deschida o carte in viata lor si au acum pretentii.

  P.S. : Felicitari Claudia pentru rezultatele de la bac :* (din postul tau imi dau seama ca ai facut ok )

 2. * numai si numai A elevilor ( ca e vorba de vina), nu de alta, dar sigur se gaseste un destept sa ma corecteze.

  Inca ceva, pot sa schimbi in blogroll link-ul de la mine cu cel de pe wordpress? (adrianaanchidin.wordpress.com) ca nu mai postez pe blogspot.

  Pup.

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s