Voyomania

Nu, n-am de gând să fac niciun fel de propagandă anti Proteveu, și nici n-am chef să mă iau la ceartă sau să mă arunc în dezbateri pe tema eticii pirateriei. Cam toată lumea o practică, numai că în Europa de Est în general și mai ales în România toată șmecheria asta cu furăciunea e puțin mai dezvoltată. Sunt anti Voyo, dar sunt de acord cu închiderea saiturilor ilegale. Hai să vedem de ce.

Furăm, furăm, dar până când?

În România, conceptului de ciordeală i s-a atribuit un înțeles exclusiv fizic. O componentă a fizicului tău, în speță mâna se rătăcește accidental prin buzunarul meu, transferându-mi portofelul meu în buzunarul tău, toate acestea prin intermediul forțelor fizice imprimate de mâna ta asupra obiectului care-mi aparține. Prin FURT se înțelege automat furtul direct al banilor sau bunurilor lichide.

Nu înțelegem foarte bine furtul intelectual. Nu înțelegem proprietatea intelectuală, protejată de drepturile de autor de care nu vrea nimeni să audă. Nu înțelegem că actorii nu sunt niște măscărici ambulanți, niște sclavi obligați să distreze regele și dregătorii din palat. Dacă nu mă înșel, până și măscăricii ăia din Evul Mediu erau plătiți într-un fel sau altul, partea proastă fiind că li se tăia capul dacă nu reușeau să smulgă un zâmbet de pe chipurile reci ale șefilor de trib conducătorilor de patrie.

Actorii își câștigă existența din filmele și serialele pe care le vedem. E adevărat că uneori vedetele ajung să câștige (și NU să fure) mult mai mult decât le trebuie, dar asta nu ne dă undă verde să ne facem singuri dreptate și să băgăm pe fibră sute de gigei de ilegalități ca să pedepsim oamenii bogați și răi. Da, e adevărat că pirateria nu pare să afecteze financiar producătorii, cel puțin nu deocamdată și nu semnificativ. E un semn că divertismentul ar trebui să coste mai puțin? De ce nu deschide nimeni gura? De ce nu face nimeni o petiție, de ce nu se dezbate problema în cercuri înalte? De ce să nu meargă Netflix și în România, și să coste 50 de lei pe lună, ca-n UK? Pentru că e mai ușor să intri pe torenți și să ți se descarce filmul în trei minute, să n-ai timp nici măcar de o căcare rapidă înainte să-ți înceapă Gossip Girl, Sex and the City, Twilight, filme porno sau ce morții mă-sii te mai distrează pe tine să vezi. Și moca. Vezi, e ilegal, dar e mult mai comod așa.

Am văzut pe paginile anti Voyo argumente de genul „accesul la informație e dreptul nostru câștigat la Revoluție!” Prietene… taxa pentru informația respectivă nu este o încălcare a dreptului tău, pentru că NU AI dreptul să primești/folosești/te bucuri moca (de) un lucru pentru care alții au muncit serios. Apoi, vorba lui Mircea Badea, nimeni nu ți-a dat dreptul de a nu plăti pentru ceva pentru că ești sărac. E un drept pe care românașul și l-a asumat singur, pentru că bietul de el e deja prea oropsit ca să respecte munca regizorilor și a actorilor, costurile de producție și de distribuire, și nu în ultimul rând pe cretinul ăla care a venit cu ideea serialelor care ne plac nouă atât de mult.

De ce nu e ochei ce face Proteveul

Pe Sârbu și pe adunătura lui de pitici de grădină îi doare-n cot de lege, de drepturi de autor, de etică și de alte astea. Etica a fost doar un pretext. Ăștia vor doar să-și elimine concurența ca să bage lumii pe gât porcăriile alea de doi lei fabricate în studiourile Mediapro. Și da, spre deosebire de alții, eu chiar am încercat să mă uit la ele, ca să nu judec serialele românești fără să știu despre ce e vorba. Sunt niște porcării telenoveliste cu 60 de clișee pe minut la care o să mă uit pentru o eternitate în Iad. Viața pe Pământ nu mi-o irosesc cu astea. N-aș plăti nici zece bani să mă uit la așa ceva. De fapt, nu m-aș uita nici moca.

Aș plăti să mă uit la toate serialele posibile pe Netflix, la fel cum mulți dintre noi plăteau să se uite pe Vplay în vremurile lui de glorie, chit că saitul în sine era tot ilegal și bănuții se duceau la puștii care se ocupau de el. Nu taxa e problema. Problema e mentalitatea. Problema e că România nu e încă suficient de civilizată pentru abolirea pirateriei – acolo iar n-o să ajungem prea curând. Om fi și săraci – de, dacă am avea un 5000 de lei minim pe economie, ne-ar durea-n pix de ăia 50-100 de lei lunar pe care am trebui să-i dăm să ne uităm legal la chestii. În România sunt destui oameni care mănâncă și o săptămână din 50 de lei. Nu foarte mulți, dar destui. Dacă nu mănânci o săptămână, probabil mori, și atunci nu-ți mai arde de cât de legală e una sau alta, sau nu-ți mai arde de seriale pur și simplu.

Manevra Proteveului a fost mercantilă, egoistă, porcească și trântită într-un context socio-economic extrem de nepotrivit (din seria „încercați din nou peste 50 de ani, vă mai așteptăm pe la noi”). Nu așa îți elimini concurența vasăzică neloială. Să facă Proteveul seriale mai bune ca House, Fringe, Dexter și alte astea. Atunci o să-și bage toată lumea picioarele-n torenți și o să explodeze audiența tovarășilor, ba chiar o să-și schimbe americanii bioritmul și fusul orar pentru noi.

Românul o să profite întotdeauna de orice șansă care o să-l scutească de a da niște bani. Motivele sunt de la sine înțelese. Mai apoi, când o să văd un sait ca lumea de filme și seriale disponibil în Ro, o să plătesc pentru el, chit că o să am și alternative străineze.

Arrr!

 

Drop it like it's hot

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s